تکارتراپی برای شانه منجمد

شانه منجمد یا frozen shoulder یا کپسولیت چسبنده Adhesive capsulitis یک اختلال شایع در دردهای عضلانی اسکلتی است که به عنوان سومین عارضه ی شایع بدن از این جنبه در نظر گرفته می شود . درد و کاهش دامنه ی حرکتی دو بال اصلی علایم این بیماری هستند که در مرحله ای ممکن است درد زیاد باشد و در مرحله ی ای دیگر،کاهش دامنه ی حرکتی محسوس باشد . بر همین اساس این بیماری به 3 فاز و یا گاها به چهار فاز تقسیم بندی می گردد:

Freezing / Frozen / Thawing / Recovery

درد معمولا در قسمت خارج شانه بوده که به تدریج شروع می شود و در مراحل اولیه بیمار عمدتا درد دارد ، ماهیت  آن تیرکشنده و ارجاعی نیست و هنگام شب نیز افزایش پیدا می کند . با ادامه ی زمان و طی روند بیماری درد کاهش می یابد اما محدودیت دامنه ی حرکتی افزایش می یابد.

تکارتراپی استفاده از امواج الکترومغناطیس با فرکانس بالا بین 300kh تا 1Mh است که می تواند به راحتی تا عمیق ترین بافت های بدن نفوذ کند . اثرات آن به دو بخش تقسیم می گردد :

1_ ترموتراپی و ایجاد گرمای عمیق : برای ساختارهای سطحی و عمقی بدن .

2_اثرات ضدالتهابی و کاهش درد .

تکارتراپی برای شانه منجمد

شکل 1 : تکار تراپی برای شانه منجمد

تکارتراپی به دو صورت خازنی و مقاومتی به بدن اعمال می گردد . روش خازنی مخصوص بافت های نرم مانند عضلات ، دیسک و لیگامنت ها بوده و روش مقاومتی مخصوص باف های سخت تر مانند استخوان یا مفصل می باشد . در دهه های قبلی عمدتا (دیاترمی) به معنای Short wave diathermy به عنوان مدالیتی گرمای عمقی در نظر گرفته می شود اما به خاطر معایبی که این مدالیته داشت اکنون کمتر مورد استفاده قرار می گیرد .

در جدول ذیل این دو مدالیته یعنی تکار و دیاترمی با هم مقایسه می شوند:

تکارتراپی برای شانه منجمد

به تکارRF یا رادیو فرکانس نیز گفته می شود چون در محدوده ی امواج با طول موج رادیویی قرار می گیرد .

تکارتراپی برای شانه منجمد

تکارتراپی برای شانه منجمد یک روش درمانی بسیار موثر است ، برای بیمارانی که با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند و طبق نظر دکتر کامران عزتی و با معاینات تکمیلی برای بیمار تجویز می شود . در بیماری شانه منجمد بافت اصلی که آسیب می بیند کپسول مفصلی شانه ها است که درد و محدودیت حرکتی در الگوی کپسولار ایجاد می کند . کپسول مفصلی شانه بافتی بزرگ و شل بوده که از جنس فیبر و غضروف می باشد . این کپسول تمام سطح مفصلی شانه در قدام و خلف را احاطه می کند اما ساختار اصلی تامین کننده ثبات مفصل شانه نمی باشد . در صورتی که به هر دلیلی انعطاف آن کاهش یابد فرد در الگوی کپسولار شانه دچار محدودیت حرکتی و درد شانه میگردد . که محدودیت آن چرخش به خارج شانه ، ابداکشن  (دورکردن دست از بدن ) و فلکشن یا خم کردن شانه می باشد. تکاردرمانی به علت جذب اختصاصی در کپسول مفصلی می تواند در کاهش درد و بهبود دامنه ی حرکتی بیماران شانه ی منجمد بسیار موثر باشد . البته این درمان در کنار سایر درمان های فیزیوتراپی مانند لیزر تراپی پرتوان ، ورزش درمانی و تکنیک های دستی که در فیزیوتراپی تخصصی پرسپولیس انجام می شود نیز موثر باشد .

برخی از تکنیک های درمان دستی برای شانه منجمد

تکارتراپی برای شانه منجمد

شکل2: تکنیک موبیلیزیشن تحتانی برای شانه


تکارتراپی برای شانه منجمد

شکل 3: تکنیک موبیلیزیشن خلفی برای شانه


چند حرکت ورزشی برای درمان شانه منجمد

تکارتراپی برای شانه منجمد

شکل 4: تقویت دامنه چرخش به داخل شانه


تکارتراپی برای شانه منجمد

شکل 5 : تقویت عضلات فکسور دو طرفه شانه


تکارتراپی برای شانه منجمد

شکل 6 : افزایش دامنه حرکتی شانه با کمک دیوار


تکارتراپی برای شانه منجمد

شکل 7: تقویت اکسنتریک شانه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *