این روش ها مجموعه ای از تکنیک های درمانی هستند که با منظور کاهش درد، افزایش قدرت و استقامت عضلانی، متحرک سازی عصب ، کاهش تورم و بهبود گردش خون ، افزایش دامنه حرکتی ، جا اندازی و تنظیم وضعیت مهرهای ستون فقرات و مفاصل اندام ها ، رفع چسبندگی و کوتاهی های عضلانی مورد استفاده قرار می گیرند . علم منوال تراپی بسیار وسیع بوده و کتب زیادی در دنیا روش ها و تکنیک های مختلف آنرا به نگارش درآورده اند .

از جمله این تکنیک ها می توان به موارد ذیل اشاره نمود :

1-Mobilization

2-MET

3-Manipulation

4-Myofacsial Release

5-CTM

6-Strain-Counterstrain

7 -Craniosacral techniques

Mobilization

موبیلیزیشن مفصل از تکنیک هایی است که با هدف بهبود خشکی و بی حرکتی مفاصل به کار گرفته می شود . در واقع اجزای مفصلی ممکنست دچار کاهش فاصله، چسبندگی کپسولار ، فیبروزیس و کاهش دامنه حرکتی شوند که در این صورت یکی از بهترین تکنیک های درمانی موبیلیزیشن می باشد .  اجرای این تکنیک نیازمند دانش آناتومی و بیومکانیک بوده و توسط فیزیوتراپیست ها انجام می شود .

 کاربردهای موبلیزیشن

1: درد و کاهش دامنه حرکتی مفاصل به دنبال شکستگی ها و جراحی ها

2: اختلالات و بیماری های روماتیسی،آرتروزها و خشکی مفاصل

3: اختلالاتی مثل شانه یخ زده

4: کاهش دامنه حرکتی بعد از جراحی های تعویض مفصل

5: محدودیت های حرکتی در ستون فقرات گردن وکمر و لگن

MET

تکنیک انرژی عضلانی یا muscle energy technique ، دسته ای از درمان های دستی است که در آن به وسیله گرفتن انقباضات  کنترل شده از عضلات مشخص، اسپاسم و گرفتگی عضله کاهش می یابد . از طریق این تکنیک عضلات تحت انقباض و کشش قرار می گیرند و tension آنها کاهش می یابد ، در نتیجه مفاصل حرکت و دامنه طبیعی خود را باز می یابند . این تکنیک در عدم تقارن های عضلانی(کوتاهی و ضعف عضلات) ، جابجایی های ساکروایلیاک و درد های ستون فقرات بسیار توصیه می شود .

Manipulation

مانیپولاسیون از تکنیک های منوال تراپی است که در برخی دردهای ستون فقرات و اندام ها کاربرد دارد . در این تکنیک اختلال عملکردی بین مهره که منجر به درد و احساس ناراحتی می شود کاهش پیدا کرده و از بین می رود . در موارد locking مفصل ، عدم تقارن حرکتی و اختلالات ساکرو ایلیک این تکنیک استفاده می شود .

 

Myofascial Release

گاهی علت درد فقط اختلال مفاصل و استخوان ها نیست و بافت های نرم بدن هستند که درد و  محدودیت حرکتی ایجاد می کنند . در شرایطی مثل ضربه خوردن ، پاسچرهای نادرست ، فتق دیسک و هر گونه درگیری میوفاشیال ، عضلات اطراف مفصل دچار اسپاسم یا نقاط ماشه ای می شوند. در چنین شرایطی آزادسازی این بافت های نرم به رفع مشکل کمک می کند که یکی از روش های آن آزادسازی یا ریلیز میوفیشیال است که توسط فیزیوتراپیست و بعد از تشخیص نقاط درگیر اجرا می شود .

 

CTM

Connective tissue massage یا ماساژ بافت همبند تکنیکی دستی برای درمان گستره ای از پاتولوژی هاست . این تکنیک با تحت تاثیر قرار دادن پوست و بافت زیر پوستی ، بهبود جریان خون  و کاهش درد در بافت های دیگر کمک کرده و عملکرد طبیعی را به آنها باز می گردند .

 

Strain-Counterstrain

از تکنیک های منوال تراپی برای رفع اسپاسم و درد عضلانی می باشد که در آن فیزیوتراپیست نقاط حساس بدن که نشان دهنده ساختار درگیر ( فاشیای درگیر ) می باشد را پیدا کرده و عضله درگیر را به مدت 90 ثانیه الی 5 دقیقه در وضعیت کوتاه شده خود قرار می دهد تا آزاد شود .

تکنیک های Craniosacral

این تکنیک با حرکات ظریف استخوان های سر انجام شده و منجر به کاهش فشار روی ستون فقرات و لگن می شود . تصور می شود که وارد کردن فشار بر استخوان های جمجمه ، ستون فقرات و لگن با دست باعث نرمال شدن جریان مایع نخاعی در سیستم عصبی مرکزی شود و توانایی بدن برای بهبودی را افزایش دهد .