سندروم تونل کارپال (CTS)

سندروم تونل کارپال (CTS) سندرومی است که به علت فشار روی یک از عصب های دست به نام عصب مدین ایجاد می‌شود. تونل کارپال یک مسیر باریک روی مچ دست است که توسط استخوان‌ها و لیگامان ها احاطه شده است.

(فیزیوتراپی برای اکثر افرادی که مبتلا به سندروم تونل کارپال هستند بسیارمفید است)

سندروم تونل کارپال (CTS)

شکل 1: مسیر عصب مدین در کف دست

 

علائم

وقتی عصب مدین در این فضا تحت فشار قرار می‌گیرد، علائمی مثل گزگز و بی حسی دست، سوزن سوزن شدن،   درد، عمدتا در انگشتان شست، اشاره، وسط و نصف انگشت حلقه ، احساس درد یا سوزن سوزن شدن درساعد و به سمت شانه ایجاد می‌شود(شکل 1).

انواع سندروم تونل کارپال

نوع اولیه

اغلب در رابطه با فعالیت های تکراری مچ دست است.

فشرده شدن عصب مانع از برگشت خون وریدی آن شده و در نتیجه خون رسانی به بافت عصبی نیز مختل می گردد. عصب نسبت به کم خونی بسیار حساس است. در اثر فشردگی عصب، ابتدا رشته های عصبی دارای میلین و سپس رشته های نازک تر دچار ضایعه می گردند. بنابراین  ابتدا حس لمس و درد مختل می گردند.

نوع ثانویه

علتی برای تحت فشار قرار گرفتن عصب می توان پیدا کرد. وجود تومورها، التهاب و افزایش ضخامت غلاف تاندون های خم کننده، دیابت، بیماری های تیروئید، شکستگی ها، در رفتگی ها،عفونت های مچ دست و… از این عوامل هستند.

علائم بالینی سندروم تونل کارپال

شروع علایم تدریجی و بی سروصدا است. بیمار اغلب فعالیت خاصی دارد که از مچ دست بیش از حد استفاده می کند. علایم بیمار شامل اختلالات حسی و درد در مسیر عصب مدیان، بیشتر در انگشت میانی و سبابه است. این درد در طول شب تشدید می شود و بیمار برای کاهش آن مجبور است دست خود را تکان دهد. در مواردی که ضایعه شدید نباشد درد موضعی است اما در موارد حاد و شدید درد به ساعد و حتی گردن انتشار می یابد. لاغر شدن عضلات با پیشرفت ضایعه ایجاد می گردد.

سندروم تونل کارپال (CTS)

 

چه کسانی بیشتر درمعرض ابتلا به سندروم تونل کارپال هستند؟

مشاغل

از آنجایی که علائم بیمار با فعالیت هایی نظیرنوشتن، دوخت و دوز و کلا فعالیت های تکراری مچ دست و یا فعالیت هایی که در آن مچ دست در وضعیت ثابتی برای مدت طولانی باقی بماند تشدید می شوند مشاغلی مانند آرایشگران، نوازندگان، مونتاژ و افرادی که با کامپیوتر کارمی کنند بیشترین مبتلایان به این سندروم هستند.

بیماری های زمینه ای

برخی  از عوامل و بیماری های  زمینه ای مانند دیابت، فشارخون بالا و آرتروز  خطر ابتلا به این سندروم را افزایش میدهند.

سن و جنسیت

سندروم تونل کارپال معمولا در سنین بین 30 تا 60 سالگی رخ میدهد و درخانوم ها 2 تا 3برابر آقایان شایع است.

راه های درمان سندروم تونل کارپال

فیزیوتراپی، استفاده از داروهای ضدالتهابی، ویتامین B6 ، تزریقات استروئیدی و جراحی از درمان های آن هستند. همچنین آتل گیری در وضعیت خنثی در حالت بدون زاویه مچ دست نیز پیشنهاد میشود تا فشار داخل کانال به حداقل برسد.

سندروم تونل کارپال (CTS)

شکل 2: اسپلینت مورد استفاده در سندروم تونل کارپال

 

جراحی سندروم تونل کارپال

اگرچه یکی از درمان های CTS جراحی می باشد ولی در 19% موارد ممکن است علایم بازگردد و در 12 درصد نیز نیاز به جراحی مجدد داشته باشند . با توجه به توصیه های انجمن جراحان ارتوپدی درمان های غیر تهاجمی مانند فیزیوتراپی در مواردی که قطع کامل عصب وجود ندارد بر جراحی ارجح است .

روش های درمانی فیزیوتراپی سندروم تونل کارپال

فیزیوتراپیست با انجام ورزش های تقویتی مچ دست شما را تقویت می کند. همچنین با درمان های دستی، طب سوزنی، لیزرکم توان وپرتوان ، تمرین درمانی به کاهش التهاب و ترمیم بافت های مچ دست کمک خواهد کرد.

لیزردرمانی

در بین درمان های فیزیوتراپی ، لیزر درمانی پرتوان برای سندروم تونل کارپال (CTS) جایگاه خاصی دارد . لیزرتراپی پرتوان با دانسیته انرژی کم 12_8 برای درمان سندروم تونل کارپال توصیه شده است . کاهش گزگز یا پاراستزی ، بهبود دامنه ی حرکتی و ترمیم عصب مدیان به دنبال کاهش التهاب در پس استفاده از لیزردرمانی پرتوان به وقوع می پیوندد .

لیزر درمانی پرتوان باعث کاهش مصرف دارو ، کاهش سریع درد ، پاراستزی و بازگشت به فعالیت های روزانه در بیماران مبتلا به CTS  می گردد .

سندروم تونل کارپال (CTS)

 

طب سوزنی سندروم تونل کارپال

درمان با طب سوزنی روشی تاثیرگذار و کم خطر در درمان سندروم تونل کارپال است و به بهبود علائم CTS خفیف تا متوسط مثل کاهش التهاب ، بهبود بافت های  آسیب دیده، افزایش گردش خون ،تسکین درد و بهبود عملکرد حرکتی کمک می کند.

تمرین درمانی سندروم تونل کارپال

تمرین هایی که متخصص فیزیوتراپی به شما می دهد با کشش عصب تحریک شده باعث کاهش درد می شوند و توانایی های مچ دست را افزایش داده و به کاهش مشکلات بیمار کمک می کند.

سندروم تونل کارپال (CTS)

شکل 3: تمرین تقویتی انگشتان برای سندروم تونل کارپال

سندروم تونل کارپال (CTS)

شکل 4: کشش عضلات و اعصاب جلوی ساعد برای سندروم تونل کارپال

سندروم تونل کارپال (CTS)

شکل 5: حرکتی تقویتی انگشت شست برای سندروم تونل کارپال

سندروم تونل کارپال (CTS)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *